Sago väsen och de mystiska Bansheerna

Sago väsen och de mystiska Bansheerna

Inom den nordiska folktron har det funnits mängder av olika, övernaturliga väsen varav somliga ansågs farliga och ofta användes för att varna och skrämma folk: Bergsrå, Huldra, Lyktgubbe, Näcken, Skogsrå och tomtar och troll är några av dem.

I skotsk och irländsk mytologi finns de mystiska Bansheerna. En banshee är ett kvinnligt väsen. Namnet kommer från ordenkvinna (bean) och fe (sidhe). Vanligtvis ses bansheen som ett dödsomen och en budbärare från den keltiska dödsvärlden.

Deras klagande skrik på natten tros förutsäga döden för en familjemedlem. Om flera bansheer kommer samman och skriar, är det ett tecken på en viktig persons död. Legenden säger att Banshees inte orsakar död; de tjänar bara som en varning för det.

Bansheerna kan manifestera sig på olika sätt. Ibland som en blek, vacker kvinna i vit klänning och långt ljust eller rött hår, andra gånger tar hon mer skrämmande former: en huvudlös kvinna, naken från midjan och uppåt som bär en skål med blod eller som en gammal kvinna i grön klänning, med ruttna tänder, röda ögon och långt vitt hår.

Vissa bansheer har starka band till olika släkter och familjer och fortsätter att vaka över dem i döden. Dessa sjunger ofta en sorglig, spöklik sång, fylld av omtanke och kärlek till familjen. Sången kan höras några dagar före en familjemedlems död och i de flesta fall endast av den person som den är avsedd till.

Enligt vissa berättelser finns det mer illasinnade Banshees, deras isande skrik kan få den mest härdade soldat att gråta av rädsla och ta till flykten. Dessa banshees torterar gärna sina offer och gråter sedan när personen tillslut begår självmord eller blir vansinnig.

Historiker har spårat de första berättelserna om Banshee till 800-talet som var baserade på en tradition där kvinnor sjöng en sorglig sång för att beklaga någons död. Dessa kvinnor var kända som "ivrare" och eftersom de accepterade alkohol som betalning sägs de vara syndare och straffades genom att dömda till att bli Banshees.

*****

Ann-Catrin Mattsson är författare och leg. coach med studier inom litteraturvetenskap, historia och kreativt skrivande. Hennes historiska romaner, med influenser av keltisk mytologi, sträcker sig långt över en viss genre. Dotter av jord är hennes debutroman och den första delen i serien Jordfödd.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar