Samhain - Alla helgons afton - Alvablot- Halloween

Samhain - Alla helgons afton - Alvablot- Halloween

Den keltiska högtiden Samhain står vid dörren. Hösten övergår sakta i vinter och nätterna blir allt längre. Växterna vissnar, tappar löv och förbereder sig för sista vilan. Samhain markerade inte bara övergången till vintern utan var också en religiös skördefest som pågick i tre dagar. Boskapen togs hem från sommarbetet, stora kasar tändes i skydd mot mörkare tider och offergåvor lämnades kvar i jord och mark för att blidka väsen och andarna. Det sista kan liknas vid våra egna svenska traditioner att lämna mat till tomtar och vättar så de inte ställer till med sattyg på gårdarna.

Detta var också den tid på året då slöjan mellan de levandes och dödas värld var som tunnast. Portarna mellan världarna stod öppna och dimensionerna gick in i varandra. Natten var fylld av demoner, spöken och andra övernaturliga krafter. Det var därför en god tid för ritualer och förutsägelser om vad som skulle hända under kommande år.

Enligt legenderna samlade dödens härskare Samhain denna natt ihop alla själar som dött under året och förde dem från dödsriket till himmelriket. Brasor tändes och magiska ramsor mässades för att skydda de döda mot onda andar. En annan tradition under Samhain var att maskera sig. Det twistas om ifall det var för att skydda sig från onda andar eller som en gestaltning av dem. Oavsett så vandrade utklädda människor från dörr till dörr och sjöng i utbyte mot mat. Gåvorna skulle då skydda hushållet under vintern. När kristendomen infördes och den katolska kyrkan växte sig stark försökte man kristna helgen och minska de keltiska traditionerna. Man lyckades inte utplåna det hedniska firandet och Halloween fortlevde med en blandning av hedniskt och kristet.

I fornnordiska Sverige kallades högtiden för Alvablot. Det var gudinnan Hels tid, då förfäder och förmödrar hedras och det blotas till de döda, naturandar och gudomar som Frej, alvernas furste. Oavsett namn är denna helg en tidpunkt för spådom och magi och för kontakt med andevärlden. En tid av förändring, där man lämnar det gamla bakom sig.

Hur firar du Samhain?
🪔🕯️🌙🔥🎃
Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar