skrivtips manus

När ska man låta andra läsa sin text?

En viktig del i skrivande är att våga visa sitt manus för någon. Men samtidigt skulle jag ändå säga att du ska vara försiktigt med VEM som får läsa din text.

Att skriva är en känslig process. Alla i din omgivning kommer inte förstå. När jag började skriva på Dotter av Jord berättade jag det bara för tre personer, min mamma, en av mina systrar och min man. Jag berättade det inte ens för vänner. Varför? För att detta är DIN berättelse den ska du berättas utan andras röster i ditt huvud. Utan andras tvivel.

Sedan när du själv är hyfsat trygg i din berättelse då kan du visa ditt manus för någon som du vet vill din text väl.

Så mitt tips är, berätta för en eller ett par personer du tror kommer ta ditt begynnande författarskap på allvar och som du litar på. Eller gå med i en skrivgrupp, (samma sak här du måste inte berätta det för alla i din omgivning.) Jag började skriva på Dotter av Jord innan jag hittat bookstagram, vilket jag nu efteråt ångrar, för här finns det en guldgruva av likasinnade skrivkompisar som förstår vad du går igenom och som man kan agera bollplank.

När du känner dig klar kan det vara en god idé att investera i en lektör/redaktör samt testläsare som kan hjälpa dig förvanda ditt manus från bra till helt outstanding! Jag vet hur skrämmande det kan vara att skicka iväg sin text. Men du och din berättelse förtjänar att ha någon oberoende, någon som kan ge ärlig, positiv och konstruktiv kritik, peka på styrkor och hjälpa dig med manusets svagheter, som gör din text rättvisa.

Redigeringsprocessen är tuff, men också den mest lärorika process jag går igenom. Det lärde mig att vända ett kritiskt öga inåt, och kunna analysera och vrida på min text. Varje ord ska övervägas och måste fylla ett syfte.

Vad är dina tankar? 

*****

Ann-Catrin Mattsson är författare och leg. coach med studier inom litteraturvetenskap, historia och kreativt skrivande. Hennes historiska romaner, med influenser av keltisk mytologi, sträcker sig långt över en viss genre. Dotter av jord är hennes debutroman och den första delen i serien Jordfödd.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar