kelpie kelpies skottland mytologi keltisk mytologi

De mytomspunna kelpies

Akta dig för den vilda skönheten i Skottlands floder. I dessa djupa, mörka vatten och skummande virvlar gömmer sig de mytomspunna vattenhästarna, de formskiftande legendariska andarna som kallas kelpies.

Vissa helt svarta, andra vita och några sägs ha en man av slingrande ormar. Några av dem kan till och med ändra form till en människa. Kelpies sägs äga styrkan och uthålligheten av tio vanliga hästar. Men låt dig inte lockas av dess skönhet och kraft, till skillnad från de relativt milda selkiesena (vattenväsen, till häften människa till hälften säl) kan de vara illvilliga. De jagar och slukar gärna människor de möter. Ibland materialiserar de sig som en vacker man i hopp om att locka unga flickor till döden.

Dessa vattenandar lockar barn att klättra upp på deras rygg där dess klibbiga magiska skinn gör det omöjligt att stiga av, för att sedan försvinna ner i det grumliga vattnet, för att dränka sina offer och sluka dem.

Men kära vänner frukta inte, kelpies har en svag punkt - dess magiska träns. Lyckas du få tag i den kommer du ha makten över vilken kelpie som helst. Det ryktas att klanen MacGregor har en kelpieträns, som gått i arv genom generationerna från en förfader som tog det från en kelpie nära Loch Slochd.

Legenderna om kelpies tros ha tjänat det praktiska syftet att hålla barn borta från farligt forsande vatten, och för att varna tonårsflickor att vara försiktiga med attraktiva främlingar de möter. Ljudet av åska sades vara lätet från en kelpies svans när den dök ner i vatten, även här en sensmoral att inte vara nära vatten när det åskar.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar