Omdömen

 • "Ni vet böcker som man sugs in i och som är helt omöjliga att lägga ifrån sig? Dotter av jord är en sådan bok. Mattssons debut är extremt välskriven, både vad gäller gestaltning och karaktärsutveckling. Som läsare ser man allt framför sig, lär känna karaktärerna på djupet och bryr sig om dem som om deras livsöden är viktigare än ens eget. Under läsningen har halsen klumpat ihop sig, läpparna spruckit upp i leenden, pulsen skenat, hjärtat svävat och magen blivit till en strömvirvel. Finns det något bättre betyg än att det skrivna ordet framkallar fysiska reaktioner?"

  - Kristoffer Eriksson, författare

 • "Dotter av Jord är en bok som påminner mig om varför jag
  älskar att läsa. Med ett otroligt finslipat språk har Mattsson förmågan att väva samman målande beskrivningar och keltiska myter med karaktärer så välbeskrivna att de känns som personer jag träffat i verkligheten. Att jag studerade bredvid Roderic under Muccios vakande och beskyddande ögon, och stod med bredvid Ailea och Magy i köket omgiven av doftande örter. Om du gillar magi, mytologi, spänning, humor, målande språk, miljöbeskrivningar bortom denna värld och fantastiska karaktärer så är Dotter av jord något för dig!"

  - @ellensbookishcorner, bokbloggare

 • "Vad kan jag kan skriva om den här fantastiska boken som inte redan skrivits? Jag sugs in i berättelsen och häpnar. Häpnar över mängden research. Över miljöbeskrivningar och karaktärer. Häpnar över hur detta kan vara en debut. Persongalleriet är fantastiskt, jag tycker verkligen om att följa alla de här karaktärerna och väntar otåligt på att deras olika historier ska knytas ihop! Till sist, kanske svåraste att förklara, är att det hela tiden kändes som att läsa solsken. Även om det var ruskväder, stormar och krig så läste jag solsken. Det måste ju bara vara äkta läsmagi.”

   - Vängåvans Bokhandel

 • "Jag sållar mig till hyllningskören, det går inte att göra annat, för detta är en bok utöver det vanliga. Karaktärerna, miljön, mystiken, de historiska beskrivningarna, magin. Är själv fascinerad över hur jag sögs in i boken redan från start. Författaren bygger upp spänningen, under läsningen hungrar jag efter att veta mer, mer, mer - om personerna, miljön, situationerna. Jag vill så gärna veta hur det går. Dotter av jords främsta styrka ligger i relationerna. Inte bara bandet som finns mellan huvudkaraktärerna - två personer som aldrig tidigare mötts, utan även andra relationer såsom Roderic och sin mentor Muccio eller Aileas relation till sin pappa och Magy."

  - @isabellesbokhylla, bokbloggare

 • ”Det första som slog mig med Dotter av jord var det magiska omslaget. Blev mycket glad när jag insåg att innehållet var precis lika vackert. Boken följer huvudkaraktärerna i korta kapitel i snabb takt utan att stressa. Den är skriven med omsorg och genomtänkta detaljer, det finns inte en tråkig sida. Berättelsen har allt man behöver i en bok, spänning, kärlek, sorg och Muccio. En mycket intressant och komplicerad historia som ändå är lätt att ta till sig. Karaktärerna är fascinerande och jag gillade interaktionerna mellan dem. Den enda nackdelen med boken är att den tog slut och att jag nu måste vänta på en uppföljare. Utan tvekan en av de bästa böckerna jag har läst. Rekommenderas starkt!"

  - @a.fantasy.life, bokbloggare

 • ”Redan från första mening sögs jag in i boken. Jag satt som trollbunden, det har aldrig hänt tidigare att jag blivit så tagen av en bok redan vid de första sidorna. Jag har läst många debuter, men ingen i klass som denna! Men stor kunskap tar författaren oss till 1600-talet där karaktärer och händelser vävs samman så skickligt. Med fantastiska miljöbeskrivningar och flyt i storyn kan jag känna hur jag finns med där, bland skog, mossa och mylla eller i Roms trängsel bland handlare. När boken var slut så ville jag bara gråta! Jag känner sällan så, men jag hade gärna stannat kvar i Ailea och Roderics värld, och få veta hur allt går. Detta är i särklass den bästa bok jag läst."

  -@kamilla_i, bokbloggare

 • "Läsaren bjuds in i karaktärernas värld som om man vore en av dem. Jag är med på slagfältet med Muccio, (i sänghalmen med Elena också för den delen), jag känner Roderics frustration och ilska när han blir hånad och förlöjligad, och Aileas hjärtslitande sorg. Jag har gråtit, blivit frustrerad, kommit på mig själv med att sitta och le, ja man kan nog säga att denna debut har framkallat alla känslor. Flera gånger var jag tvungen att hålla fram boken och titta om det verkligen var sant att jag närmade mig slutet, för jag ville inte att det skulle ta slut, jag ville att historien skulle fortsätta. Behöver jag nämna att den kan vara årets bok?"

  - @jagochminbok, bokbloggare

 • "Det går ju knappast gå miste om alla hyllningar som denna bok har tagit emot. Utsidan är inte det enda som är vackert, för den här boken innehåller ett sådant förtrollande språk. Det är annorlunda, och man fastnar redan vid första sidan. Jag är en av dem som älskar att följa flera karaktärers perspektiv under läsningen, så ni kan nog föreställa er min glädje när jag insåg att jag skulle få följa fler personers resor. Och som jag älskar Roderic och Ailea! Jag kan fortfarande inte riktigt greppa att detta är en debut? För jäklar vilken debut! Och jag kan inte ens föreställa mig hur mycket research som har lagts ner heller. Allt jag egentligen kan säga är att jag är imponerad."

  - @boklivad, bokbloggare

 • "Vilken debut, vilken magi, vilken historia och vilken stämning. Jag blev helt slukad och den blir bara bättre och bättre ju längre in i boken man kommer. Den cliffhanger författaren lämnar läsaren med, gjorde mig helt förstörd. Jag skrek rätt ut! Mitt hjärta bankade som aldrig förr och jag blev nästan arg att jag inte kunde fortsatta läsa.

  Magin är i bakgrunden men du känner den, en del av verkligheten. Så perfekt har hon lyckats skriva den! Om du inte gillar fantasy, kommer du ändå älska denna. Ska vi prata karaktärer och miljöbeskrivningar, kan jag skriva en roman. För det är så jäkla bra!"

  - @hawasbokhylla, bokbloggare

 • "Ärligt talat var jag ganska nervös över att börja läsa denna, skulle den vara lika fantastisk som första boken? Kan inte låta bli att förundras över hur Mattsson kunnat steppa upp från perfektion i Dotter av jord till helt överjordiskt bra i Varsel i natten. Mattsson skriver så djupt och innerligt att jag blir både personligt och känslomässigt engagerad, uppslukad och förtrollad. Det är en väl avvägd balans mellan rofylldhet och svindlande tempo genom hela boken. Vissa scener i boken trollbinder och spelas upp som en film framför mitt synfält. Varje hugg, varje känsla förs över och jag förvånas över att inte ha ett stort sår i ansiktet efter svärdshugget som precis träffade ... eller nej just det - inte mig, utan karaktärerna. Nya karaktärer sveper in och fångar mitt hjärta. Men favoriterna hos mig är Gabriel och Corax."

  - @bokdaling, bokbloggare

 • "Äntligen har jag fått läsa en av de mest efterlängtade boksläppen för i år. Älskade Dotter av jord, så att säga att jag längtat efter den här boken är ju lite av en underdrift. Jag är så glad över att det kommit en ny, härlig svensk serie i samma stil som Outlander. Tycker det behövs fler böcker i den genren för oss som gillar historiska romaner med övernaturliga inslag. Är så imponerad av Ann-Catrins språk och över den fantastiska värld hon skapat. Jag lever mig in i historien till den grad att scenerna utspelas inuti huvudet. Det känns nästan som en film ibland. Denna serie skulle passa så bra som tv-serie! Med ett språk som fullkomligt trollbinder mig så är det här en av mina favoritböcker för 2022.
  Och priset för ny favoritkaraktär går till.....*trumvirvel* ... Corax."

  - @nellonbookish, bokbloggare

 • "Min längtan efter fortsättningen på Dotter av jord har varit stor och Varsel i natten gör mig inte besviken på någon punkt. Den första delen tjänar som en utmärkt upptakt till allt som händer i den här boken. Året är 1655 i Europa och återigen får vi stifta bekantskap med Ailea och Roderic som på var sitt håll följer den väg som är utstakat för dem. Många karaktärer kring dem känner vi igen men flera nya introduceras som lyfter och kryddar berättelsen. Karaktärerna är fint mejslade med många bottnar. Språket är följsamt och poetiskt. Jag är där, känner doften från honungsdoftande bakelser till den fräna lukten av blod och urin - som att se en film med 4D-effekt. Jag är djupt imponerad av all historisk research som gjorts till boken. Medeltida krigsföring, mystiken, klostren, allt känns autentiskt. Jag kan bara säga bravo, Varsel i natten är en fullträff."

  - @mobanj, bokbloggare

 • ”Jag älskar den här gamla världen man får besöka. Kloster och gamla seder. Myter och legender. Boken har allt! Spänning som får hjärtat att rusa, karaktärer som får en att skratta och gråta (ibland på samma gång.) Jag imponeras hur mycket efterforskning författaren måste ha gjort. För boken känns så äkta, som om författaren själv levt det livet. Det är fantastiskt hur man kastas i mellan ett tyst kloster fullt med hemligheter till en plats där kriget utspelar sig och döden hänger tungt i luften. En helt magisk och fantastiskbok! Jag rekommenderar starkt att ni läser båda böckerna. En solklar femma.”

  - Elin Jäverbrant, författare

   

 • "Jag och maken har lyssnat och längtat efter varje ledig stund för att lyssna vidare. Språkmässigt är båda böckerna en skatt. Att slutet är bländade och över förväntan är ett stort plus men också minus. Vem vill vänta på del tre? Mattssons liknelser är jordnära och karaktärerna så välskrivna att de känns som släkt. Boken är sprängfylld med spänning, magi och tidstypisk detaljrikedom. Som läsare kan man nästan känna daggen mellan tårna och den annalkande stormen som ruvar. Vilken tid all research måste ha tagit. Tårar, leenden, skratt, kärlek och längtan. Längesen en bok lockade så mycket att fortsätta läsa.”

  - Snezana & Andie Lindskog, författare

 • "Jordfödd är en perfekt mix av det jag gillar i böcker: underbart magiskt språk, vackra miljöer, en intressant story och komplexa, envisa och framförallt individuella karaktärer, med egna ambitioner, brister och åsikter. De olika platserna böckerna utspelar sig på bjuder på en inblick i 1600-talets liv i Europa. Spetsat med folktro, profetior och upplevelser mellan världar och lite humor för att luckra upp det hela. Jag älskar denna serie och nu efter att jag slukat även varsel i natten sitter jag här, är förbannat på Asha (timing kvinna!) och längtar jädrans mycket efter uppföljaren! Det vankas äventyr."

  - @bocker_overallt, bokbloggare

 • "Det är 1600-tal. Ailea befinner sig i ett kloster i England. Roderic i Bologna mitt i stridens hetta. Karaktärerna utvecklas och det är så fint att följa dem när Ailea och Roderick växer upp. Djuren, naturen och magin tar stor plats. Människorna lever ett liv så skilt från vårt. Det är något som lockar med det trots att jag skulle bli tokig på att brodera och avsky att kriga. Jag tror framför allt att det handlar om närheten till djur och natur. Författaren väjer inte för det råa, brutala och avskyvärda. Men det finns också humor, värme och frihet. Hon skildrar relationer så bra. Det är hat, ilska, smärta, vänskap och kärlek. Jag sugs in i boken och tror på varenda ord. Språket är fantastiskt. Boken är magisk att se på och den är magisk att läsa. Jag längtar efter nästa del!"

  - @sarasbokhyllor, bokbloggare

 • "Trollbunden! Med sitt detaljerade skildrande av ett krigshärjat Europa under 1600-talet, kryddat av keltisk mystik, tro på ett förutbestämt öde, vänskap och romans trollbinder Mattsson mig än en gång. I Varsel i natten växer Ailea och Roderic upp till unga vuxna. Vänskapsrelationer, romanser, familjerelationer skildras skickligt med glimten i ögat. Jag skrattar högt, irriteras och gråter. Jag fascineras och äcklas åt krigsskildringar och förargas över orättvisor, både i Ailea och Roderics värld. Jag beundrar poesin och liknelserna. Besvikelsen är stor när boken är utläst för att det inte finns ännu en del för mig att dyka in i. Boksmällan är ett faktum och jag längtar efter nästa del!"

  - @marias_bocker, bokbloggare

 • "Låt oss börja med språket och skrivsättet. Både Varsel i natten och Dotter av jord har ett fantastiskt språk och som läsare är man på plats - på slagfältet, i klostret, i värdshuset osv. Ann-Catrin är fantastisk på att levandegöra dessa historiska miljöer och transportera läsaren. Och karaktärerna! Jag är fortfarande förälskad i alla karaktärer och fascineras över hur verkliga alla är! Vi följer deras utveckling och olika relationer, även om jag gärna hade sett att vissa hade fått spendera mer tid ihop. Jag hade gärna sett en liten upptrappning i tempo från föregångaren, men jag är säker på att författaren har en plan och att vi bygger mot något mäktigt! Om du inte läst Varsel i natten (eller för den delen Dotter av jord), gör dig själv en tjänst och plocka upp denna magiska och gripande serie!

  - devouringstories