Dotter av Jord får pulsen att skena

Dotter av Jord får pulsen att skena

⭐⭐⭐⭐⭐ 

Recension av @kriistoffereriiksson.

Det här är en typ av bok som jag vanligtvis inte konsumerar, men efter det här förändras kanske mina läsvanor framöver. Ni vet böcker som man sugs in i och som är helt omöjliga att lägga ifrån sig?

Dotter av jord är en sådan bok. Mattssons debut är extremt välskriven, både vad gäller gestaltning (känslor, miljö m.m), driv och karaktärsutveckling. Som läsare ser man allt framför sig, lär känna karaktärerna på djupet (och inte bara Roderic och Ailea) och bryr sig om dem som om deras livsöden är viktigare än ens eget.

Under läsningen har halsen klumpat ihop sig, läpparna spruckit upp i leenden, pulsen skenat, hjärtat svävat och magen blivit till en strömvirvel. Finns det något bättre betyg än att det skrivna ordet framkallar fysiska reaktioner? För mig gör det åtminstone inte det.

Som författare vet jag vilket enormt jobb som krävs gällande research, men Mattsson har tagit research till en helt ny och, för oss vanliga dödliga omöjlig, nivå. Det är nog det som jag är allra mest imponerad av och om jag någonsin får chansen att träffa dig lovar jag att buga, falla på knä och visa vördnad för dig: researcherns obestridliga drottning.

Jag vill avsluta recensionen med tankarna som svärmade runt som getingar i huvudet efter att jag läst sista sidan:

”NEJ? SLUT? NU? HUR FAN KAN DU SLÄPPA DET HÄR UTAN ATT HA UPPFÖLJAREN KLAR? GE MIG MER - NU! JAG MÅSTE FÅ REDA PÅ VAD SOM HÄNDER FATTAR DU VÄL? JAG HATAR DIG! JAG ÄLSKAR DIG!”

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar