Dotter av Jord - en svensk Outlander

Dotter av Jord - en svensk Outlander

⭐⭐⭐⭐⭐ 

Recension av @author_westberg.

Dotter av jord är Ann-Catrin Mattssons debutroman och den har hittills fått en hel drös riktigt fina recensioner och lovord.

En svensk Outlander? Jag såg det skrivas om Dotter av jord innan jag började lyssna på den och kan såhär i efterhand hålla med – Det känns på sätt och vis som en svensk Outlander. Oerhört positivt menat.

Jag har själv inte läst den litterära förlagan men däremot sett om inte alla så mycket av den omåttligt populära tv-serien och kvinnan som färdas från 1940-tal till ett Skottland i uppror under 1700ta-let.

Det ska genast tilläggas att igenkänningen inte beror på att den på något sätt känns som en kopia – Dotter av jord går en helt egen väg, men ingredienserna och känslan finns där. Historiens vingslag, miljöerna.

Oerhört välskriven

Jag blev lite lätt trollbunden av Dotter av jord bara några få minuter in i berättelsen. Mattssons språk är så förbaskat finslipat, hennes sätt att måla upp miljöer och gestalta karaktärer inget annat än fenomenalt.

Ann-Catrin har bland annat studerat litteraturvetenskap, historia och kreativt skrivande och det återspeglas verkligen i romanen.

Det märks att boken tagit lång tid att skriva och att många timmar lagts på research. Jag kan komma på mig själv med att le åt detaljer som dyker upp under resans gång – alltifrån svärdteknik, klädesplagg och klasser i samhället till vilka ingredienser man hade i en viss rusdryck.

Jag vet naturligtvis inte själv om allt är verklighetsförankrat men det spelar heller ingen roll. Det beskrivs så okonstlat, med sådan självklarhet och främst av allt – Ingenting känns onödigt detaljerat eller tradigt så som det lätt kan bli när man går in på detaljnivå kring saker som egentligen inte är direkt viktiga.

I Dotter av jord känns det som att allt har sin plats och hjälper till att utmejsla språket och den gamla världen.

En imponerande debut

Det är väl knappast någon hemlighet att jag verkligen gillar den här boken? Den är fascinerande och intressant rakt igenom. Jag tycker oerhört mycket om att följa karaktärerna som alla är väldigt nyanserade och lätta att ta till sig. Och det är en debutroman jag skriver om, glöm inte det … Wow.

Dotter av jord hade passat på vilket större förlag som helst och innehåller allt som behövs för att kunna bli riktigt populär – och översatt. För att inte nämna att den känns som gjord för att bli tv-serie.

Inläsning

Helena Zetterman står för inläsning. Hon är ett okänt namn för mig, men gör ett riktigt bra jobb. Röst, tonfall och uttal passar materialet riktigt bra. ‘Nuff said.

Dotter av jord är kort sagt en imponerande debut. 5 av 5 pannkakor.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar